Гаранционни условия

гаранционни условия

Димоотводи с гаранция от инокс

Гаранция и гаранционни условия за клиента. Замяна и връщане на стоки 14 дни от датата на покупката. Гаранция на производителя 100% през целия гаранционен период. Ние продаваме само качествени продукти от надеждни производители. Повече информация за внос и доставка на димоотводи, може да намерите в сайта на MGinox.com.

Гаранционни условия за качество

Когато приемате стоките, моля, обърнете внимание на следните точки. Задължително е да проверите външния вид на продукта, пълния комплект на покупката. Наличието на придружаващи документи – разписка за продажба, попълнена гаранционна карта. Подпишете придружаващите документи – свотеи копия и на продавача. С подписването на документите потвърждавате липсата на външни повреди и наличието на пълен комплект. След външен преглед въпросите могат да останат само за скрит фабричен дефект. Ако има скрит фабричен дефект, връщането или замяната се извършва съгласно схемата, описана по-долу. Размяната и връщането на стоки се извършват в съответствие със „Закона за защита на правата на потребителите“.

Връщане или замяна на стоки с добро качество

Потребителят има право да замени нехранителен продукт с добро качество в рамките на 14 дни, с изключение на деня на покупката. Основата за размяната на стоки са фактите: стоките не отговарят на форма, размери, стил, цвят, размер или конфигурация. Размяната на нехранителен продукт с добро качество се извършва, ако посоченият продукт не е бил използван. Запазени са неговото представяне, потребителски свойства, пломби, фабрични етикети. А има и разписка за продажба или касова бележка или друг документ, потвърждаващ плащане за посочения продукт. Важно условие за обмен или връщане на стоки с добро качество е отсъствието на закупените стоки в списъка със стоки. Които не могат да бъдат заменени по горепосочените причини. Трябва да имате разписка за продажба и касова бележка, потвърждаваща покупката в нашия онлайн магазин.

Връщане или замяна на стоки с добро качество

Възстановяването на сумата за върнатия качествен продукт трябва да бъде извършено от продавача въз основа на заявлението на потребителя не по-късно от десет дни от датата. На която потребителят подаде съответното искане минус транспортните разходи на продавача. Купувачът не може да плати за доставка при замяна или връщане чрез самостоятелна доставка на продукти до точката на издаване или замяна самостоятелно. Заявлението е написано на името на магазина, като се посочват конкретните причини за замяна или връщане. Ако идентифицираните дефекти могат да бъдат снимани, тогава с приложението е по-добре да предоставите снимка с дефекти предварително за по-бързо разрешаване на проблема. Въпреки това, дори ако всички тези условия са изпълнени, потребителят не може веднага да заяви, че иска да върне стоките. Тъй като Законът за защита на правата на потребителите предвижда правото да обменя стоки с добро качество. Които не са подходящи за потребителя за горните причини.

Връщане или размяна на стоки с неадекватно качество

В съответствие с закона за защита на правата на потребителите да откаже да изпълни договора за продажба и да поиска връщане на парите платени за посочения продукт. Потребителят има право само ако подобният продукт не е в продажба в деня, в който потребителят се свързва с продавача. Ако при доставката стоката се окаже с неадекватно качество поради производствен дефект или повреда по време на транспортиране. Имате право да откажете доставените стоки на място, или да направите замяна или връщане за подобен продукт с добро качество, предмет до наличността му в склада. Ако в склада няма подобен продукт с подходящо качество, можете да върнете продукта с неадекватно качество или да изчакате. Докато необходимият продукт се появи в склада. Размяната или връщането на стоки със скрит производствен дефект, открит по време на експлоатация по време на гаранционния период. Се извършва на основанията и в сроковете, установени от Закона на „За защита на правата на потребителите“.

Връщане или размяна на стоки с неадекватно качество

Гаранционни условия. За обмяна или връщане на стоки с неадекватно качество е необходимо да имате заключение на сервизния център. Телефоните и адресът са посочени в гаранционната карта или становище на независим преглед. На базата на това заключение, по ваше желание, ние ще заменим този продукт за подобен или ще върнем парите, които са платени за него. Ако в резултат на проверката на стоките се установи, че нейните дефекти са възникнали по вина на купувача, законът предвижда задължението на купувача да възстанови разходите, свързани с проверката. Връщането или размяната на стоки с неадекватно качество е безплатно.

Подобни публикации

| Newsphere by AF themes.