Проблеми с въглеродния окис

проблеми с въглеродния окис

Проблеми с въглеродния окис

Как да избегнем проблеми с въглеродния окис. С наближаването на зимата много от нас се обръщат към отоплителните уреди в домовете си, за да ни осигурят топлина. Но относително малко хора отделят време, за да обмислят дали това е безопасно. Националните коминни компоненти разглеждат опасностите от въглеродния окис и какво можете да направите, за да предотвратите натрупването. Днес популярността на печките за дърва нараства. Хората искат отоплително оборудване в домовете си, което не само осигурява топлина, но и изглежда страхотно. Но точно като обикновените кюнци за печка на дърва могат да станат опасни, когато не извличат правилно въглероден окис от дома ви. Проблемът е по-широко разпространен, отколкото си мислите. В Министерството на здравеопазването и социалните грижи изчислява, че над 4000 души посещават лекар всяка година поради отравяне с въглероден окис. А други 50 умират от случайно вдишване. Следователно е изключително важно да предприемете стъпки сега, за да избегнете опасни нива на наранявания с въглероден окис в бъдеще.

Проблеми с въглеродния окис

Защо CO е толкова опасен. Въглеродният оксид (CO) се различава много от въглеродния диоксид. Това е газ който се отделя при издишване. Молекулата има силен афинитет към хемоглобина в кръвта ни – протеина, който се свързва с кислорода и го транспортира до всички наши клетки. Когато CO влезе в нашата система, той се свързва с нашите червени кръвни клетки, като им пречи да поемат кислорода, който ни е необходим, за да оцелеем. Ако в кръвта попадне достатъчно CO, тялото ни вече не може да доставя достатъчно енергия на клетките и ние умираме. За щастие, повечето хора не изпитват екстремно отравяне с CO в дома си. Техните отоплителни системи не отделят достатъчно газ. Неправилните емисии обаче все още могат да накарат хората да се чувстват доста зле. Симптомите на леко отравяне с CO включват генерализирана депресия, симптоми, подобни на обикновена настинка и грип, и постоянно, необяснимо изтощение.

Проблеми с въглеродния окис

Странно е, че отравянията с CO нарастват. От Министерството на здравеопазването и социалните грижи смятат, че причината може да са промените в дизайна на домовете. Енергоспестяващите стандарти означават, че съвременните свойства са почти херметически затворени. По този начин въглеродният окис от отоплителните системи не може да се разсейва бързо в околната среда и има тенденция да се натрупва. В същото време липсата на вятър означава, че по-малко пресен кислород попада в дома. В резултат на това отоплителните системи не изгарят толкова чисто и толкова вредни странични продукти, като CO, се натрупват повече. Проблем е и тенденцията към инсталиране на модерни кюнци в стари комини. Съвременните отоплителни устройства, като горелки на дърва, работят с оптимална ефективност само ако са свързани с външния свят чрез отдушник с правилните пропорции. Но по-старите комини може да не са достатъчни, което отново води до натрупване на токсични газове в дома.

Почистване на печката или димоотвода

И така, как да го избегнете, ако в дома си имате печка на дърва или комин? Както печките на дърва, така и другите форми за отопление на дома са източници на въглероден окис. И изискват димоотвод или комин за изхвърляне на странични продукти в атмосферата. Когато дървото изгаря, например, то отделя сажди и други газове, включително CO. Повечето от тези частици се изхвърлят в атмосферата, но някои от тях се залепват, покривайки вътрешността на димоотвода. Собствениците на жилища се затрудняват, когато тези странични продукти влизат в стаята. Следователно димоотводите и кюнците за печки на дърва, не трябва да имат пукнатини или проблеми с уплътненията. Много отоплителни решения също разчитат на поддръжката на отворените въздушни пътища между огъня и атмосферата. Безпрепятственият комин позволява на въздуха да циркулира свободно и позволява на отоплителния уред или горелката на дърва да изтегля нов кислород за изгаряне на гориво.

Проверка на димоотвода ежегодно

Ако обаче саждите се натрупват твърде много в димоотвода или комина, това може да предотврати притока на въздух и да доведе до резервни газове. Поради това е добра идея да планирате редовни услуги за чистене на комини или димоотводи, според нуждите на вашите уреди. Както печките за изгаряне на дърва, така и други отоплителни уреди, базирани на горене. Разчитат на правилната форма и размер на димоотводите, за да отделят вредните газове. Неща като студено време и инвазии на животни обаче могат да повредят тези обекти или да ги блокират изцяло, причинявайки много от проблемите, обсъдени по-горе. Следователно тези, които разчитат на печки на дърва, за да осигурят на дома си топлина, трябва да организират годишна инспекция на димоотвода. За да проверят дали тя отговаря на необходимите спецификации. Също така трябва да се уверите, че димоотводът, който вече сте инсталирали, е в състояние да отговори на изискванията, поставени върху него. Съществуващият комин може да не е достатъчен за нова отоплителна система.

Аларма за въглероден окис

Ако забележите, че печката ви на дърва не изгаря дървата както преди. Тогава това може да е знак, че в димоотвода има отлагания на сажди, блокиращи потока на циркулиращия въздух. Отново ще трябва да извикате специалисти, които могат да почистят димоотвода или комина и да ви предложат съвет дали съществуващата ви настройка е достатъчно добра за вашите нужди. В идеалния случай имате нужда от професионалисти, които да го направят вместо вас. Те премахват мръсотията и предотвратяват навлизането на потенциално опасни замърсители в дома ви. Редовното почистване на комина и осигуряването на правилната спецификация на вашите димоотводи може да помогне за избягване на проблеми с CO. Но все пак може да имате проблем, дори ако всичко е чисто и инсталирано в съответствие със спецификацията на строителните разпоредби. И ето къде детекторът за въглероден окис на печка на дърва може да помогне. Тези устройства издават звуково предупреждение, ако високите нива на CO се повишат значително над фоновите концентрации. Те незабавно ви информират, че вашата печка на дърва излъчва отровен газ.

Избор на правилното гориво

Не забравяйте, CO е газ без мирис и цвят. Не можете да го откриете със сетивата си. Единственият начин да разберете дали съществува е да инсталирате сертифициран детектор за въглероден окис. За разлика от обикновените газови нагреватели, печките на дърва използват нестандартна форма на гориво, а именно дървени блокчета. Макар да изглежда стилно, то е проблематично гориво, защото може да варира от сезон на сезон. Затова в идеалния случай трябва да използвате изсушено дърво, обозначено като подходящо за печки на дърва. Избягвайте да използвате случайно гориво от градински изрезки, тъй като това вероятно е извън спецификациите на вашата печка на дърва. Така че, накратко, най-мощното ви оръжие срещу проблемите с CO е да управлявате вашата печка с много горива според спецификацията. Уверете се, че редовно обслужвате вашите димоотводи и комини.

Подобни публикации

| Newsphere by AF themes.